miercuri, 20 decembrie 2023

Marius Nicolaescu - Ignatul

 


✨Ignatul✨


💯Astăzi, mai ales în mediul rural, este ziua în care este sacrificat porcul din care se pregătesc apoi toate preparatele pentru masa de Crăciun.


🐖În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului – Solstiţiul de iarnă (22 decembrie).


🧑‍🍳Gospodina casei pregăteşte, în zilele următoare Ignatului, produsele destinate sărbătorilor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează: cârnaţi, piftie, tobă, caltaboşi, carne friptă. O parte din carnea porcului se conservă pentru a fi consumată peste an. La sate era obiceiul de a prăji carnea şi cârnaţii şi a le păstra într-un vas, acoperite cu untură topită, la temperatură scăzută


✅În ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate – spălatul rufelor, spartul lemnelor, cusutul/tricotatul, măturatul casei ori al curţii.

După Ignat, se pregăteşte făina din care femeile urmează să prepare un fel de turte, numite ”cârpele Domnului Hristos” – întinse în foi foarte fine, subţiri, uscate şi apoi unse cu miere şi presărate cu nucă pisată ori măcinată – care se mănâncă în ajunul Crăciunului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

🌷 Pitești - Orașul Lalelelor

  Suntem și ne vom impune mereu la nivel național drept Orașul Lalelelor! Iubesc acest moment al anului!  În Primărie, forfota începe cu vre...